Home Blogg Byt elbolag för billigare elräkning

Byt elbolag för billigare elräkning

0

Det kan verkligen löna sig att byta elbolag, speciellt om du har ett anvisat eller tillfälligt avtal. Genom att byta elbolag kan du spara tusenlappar per år! Men självklart gäller det att hitta den billigaste elen först.

Är det svårt att byta elbolag?

Svar nej! Det är i själva verket väldigt enkelt att byta bolag och njuta av billig el. Nuförtiden kan du nämligen hitta många olika sajter online där du kan jämföra elpriser utan att behöva anstränga dig.

Oftast kan du dessutom byta till en billigare elleverantör online. Vilket gör det hela väldigt lätt att genomföra på några minuter. Men det krävs att du har rätt information för att kunna genomföra bytet snabbt och enkelt.

  • Har du någon bindningstid på ditt nuvarande avtal? Kolla upp det med din nuvarande elleverantör.
  • Är det du själv som är kund på ditt nuvarande elavtal? Det ska vara samma person på både elbolaget och nätet.
  • Jämför elbolag och hitta den billigaste elen.
  • Vill du ha fast eller rörligt pris?
  • Gå in på elbolagets hemsida och fyll i registreringsformuläret.

Svårare än så är det faktiskt inte! Och med hjälp av diverse sajter där du kan jämföra priser och avtal går det hela väldigt snabbt och lätt. Det finns ingen anledning till att du ska betala för mycket för el.

Se över bindningstiden innan byte

Om det är så att din bindningstid inte har gått ut ännu behöver du betala en avgift för att byta bolag. I detta fall kan det vara smart att vänta tills bindningstiden har gått ut för att undvika en onödig avgift.

Även om du hittar ett elbolag med billigare priser är det smart att vänta tills bindningstiden har gått ut. Nu när du ändå har kollat upp detta kan du enkelt sätta in en påminnelse i mobilen för att inte glömma bort det!

Rörligt eller fast pris – vilket är bäst?

I slutändan handlar det om ifall du är villig att ta risken att det ibland blir ett väldigt högt elpris. Om du har en tight budget rekommenderas det att du väljer ett fast pris. Du får då samma elpris året om oavsett marknaden.

Men med ett rörligt pris kan du njuta av väldigt låga priser vid vissa tillfällen om året. Men risken finns som sagt att elpriset går upp avsevärt vid andra tillfällen. Generellt sett är det billigare på sommaren och dyrare på vintern.

Viktig information innan du byter avtal

Om en elleverantör vill höja elpriset måste de meddela dig femton dagar innan. Under denna tid kan du byta elbolag om du inte accepterar det nya priset. Eller helt enkelt kontakta ditt elbolag och förhandla fram ett nytt pris som du kan acceptera.

Även rörliga elavtal kan ha bindningstid, vilket kan innebära en stor risk för dig. Om du väljer ett rörligt pris borde du även välja ett elbolag utan bindningstid. Läs noga igenom villkor innan du byter elbolag för att säkerställa att du vet vad du signerar.

Grön el med nytt elbolag

Förutom de ekonomiska fördelarna med att byta elbolag kan du även välja ett miljövänligt alternativ. Förnybar el är trots allt framtidens el! Och när du väljer grön el hjälper du till att sätta tryck på de aktörer som ännu använder sig av ej förnybar el.

Grön el innebär att elbolaget använder sig av el tagen från vatten, vind eller sol och därmed har en minskad påverkan av klimatet. Och i sin tur miljön, planeten och även dig själv! Dra ditt strå till stacken och teckna avtal för grön el.