Home Blogg Det snabbaste däggdjuret på planeten

Det snabbaste däggdjuret på planeten

0
Det snabbaste däggdjuret på planeten

För att ta oss runt har vi människor alltid skapat våra egna enheter. På en enda dag kan människor tillryggalägga tusentals mil med liten eller ingen ansträngning. När det gäller djur är situationen något annorlunda.

De måste vara kvicka för att jaga eller undvika att bli bytesdjur. Vilket är det snabbaste djuret i världen?

Det snabbaste landdjuret

Geparden är det snabbaste landdäggdjuret på planeten. Hur snabbt kan en gepard springa egentligen? Det tar bara geparden sekunder att accelerera från 0 till 120 km/h. Geparden korta uthållighet gör att den måste börja sin nedstigning långsamt igen efter bara 500 meter. Gepardsnabbhet är dock inte att leka med.

Liknande men ändå olika landbaserade varelser som rör sig snabbt

Det finns många snabba varelser i världen, men geparden är utan tvekan den snabbaste av dem alla. En lista över djur och deras maximala hastigheter följer.

Leopard

På grund av deras gemensamma namn, misstas geparder och leoparder ofta för varandra. Är det någon som vet om deras hastigheter är jämförbara? Kan du gissa hur snabbt en leopard kan springa? Den maximala hastigheten för en leopard är cirka 60 kilometer i timmen. En gepard kan inte användas som en mätstav, men det betyder inte att den är långsam. Där har vi svaret på hur snabbt en leopard kan springa.

Lejon

Om du tror att saker och ting går snabbt på savannen kan du bli förvånad över hur snabbt ett lejon kan springa. Lejonet är Afrikas största katt, men dess massiva byggnad kan göra den långsam. Men nej, ett lejon kan springa upp till 80 kilometer i timmen.

Elefant

Elefanter är en annan art med stor kropp; de är en av ”de stora” (av totalt fem) och nyfödda kalvar väger 80-110 kg. Är det möjligt att tajma en elefants sprint? Det är sant att en elefant aldrig hamnar på första, tvåa eller tredje plats. En savannelefant kan nå hastigheter på upp till 40 kilometer i timmen när den springer. Det kanske inte verkar så mycket när det sätts i sammanhang med andra djur, men en byst på runt 9 ton i 40 km/h är väldigt skrämmande.

Struts

Strutsen är hastighetsmässigt ett medelvägsdjur. Är det sant att strutsar inte kan springa undan sina rovdjur? Strutsen kan springa i en hastighet av ungefär 70 kilometer i timmen under längre perioder. Men om vi fokuserar på maximal hastighet finner vi att det är ungefär 95 km/h. Strutsen kan dock inte springa så snabbt för alltid.

Flodhäst

En flodhäst tillbringar mycket av sin tid i vatten, men den kan fortfarande finnas med på listan över landdjur eftersom den är snabbare att springa på land. Så hur snabbt springer en flodhäst? Hur som helst kan flodhästen nå hastigheter på cirka 49,5 miles per timme.

Vattnets snabbaste däggdjur

En sorts fisk som kallas marlin har rekordet för vattenhastighet. En marlins topphastighet är 130 kilometer i timmen. Segelfisken, som är släkt med havsfiskar och kan nå hastigheter på upp till 110 kilometer i timmen, är ett annat exempel på ett snabbt vattenlevande djur. Överraskande nog kan svärdfisk nå hastigheter på nästan 100 kilometer i timmen.

Det snabbaste flygande däggdjuret på jorden

Pilgrimsfalken är utan tvekan det snabbaste djuret på land eller i luften. Tack vare sin droppformade kropp kan en pilgrimsfalk nå en topphastighet på 390 km/h. Tagsvansseglaren är det snabbaste landdjuret bakom pilgrimsfalken och når hastigheter på minst 170 kilometer i timmen.

Sveriges blixtrande snabba djur

Älg

När du springer, hur snabbt kan en älg bli? Du ska inte underskatta hastigheten på en europeisk älg. De kan färdas med en hastighet av cirka 37 miles per timme (60 kilometer i timmen). Att älgar och leoparder är ungefär lika snabba är i bästa fall överraskande.

Vildsvin

Du skulle bli förvånad över hur snabbt ett vildsvin kan röra sig. Hur snabbt kan ett vildsvin springa egentligen? I full fart kan djuret färdas 50 km/h; detta är bara något långsammare än älgen.

Andra snabba djur utan svans

Vill du ha världens snabbaste hund? Vinthunden är världens snabbaste hund, med topphastigheter på upp till 72 kilometer i timmen. Deras långa, magra kroppar är det som skiljer denna ras ut som höjdpunkten av hundars excellens.

När det gäller hastighet anses det engelska fullblodet allmänt vara det bästa i världen. Om hastigheten är ditt primära problem, är din bästa insats att skaffa ett engelskt fullblod.

Vet du hur snabbt en hare kan springa? Tjädern är den snabbaste hararten, som klarar av hastigheter upp till 72 kilometer i timmen (50 miles per timme). Även om en polar hare är långsammare än en tjäder, klarar den ändå hastigheter på upp till 60 kilometer i timmen.

Vi har alla sett att katter klarar otroliga hastigheter. Det kommer dock som lite av en överraskning att de kan nå hastigheter på upp till 48 km/h. Det är anmärkningsvärt att en katt med katthastighet kan tävla i ett lopp mot en flodhäst.

Världens snabbaste djur är:

  • Pilgrimsfalk, maxhastighet 390 km/h
  • Maxhastighet för en Marlin: 130 km/h
  • Uttryckt i kilometer i timmen kan en häst nå hastigheter på 120 km/h.
  • Svärdfisk: 100 km/h
  • Maxhastigheten för fjäderben är 95 kilometer i timmen.
  • Lejon: 80 km/h
  • Älg kan färdas i hastigheter upp till 60 kilometer i timmen.
  • Ett vildsvins hastighet är cirka 50 kilometer i timmen
  • Flodhästar: 50 km i timmen
  • En elefants hastighet: 40 kilometer i timmen

Vissa mysterier, som gepardens och hästens topphastigheter, har lösts. Upptäck den otroliga topphastigheten för världens snabbast flygande däggdjur.