Kategorier
Teknik

Övergången till kvartspris på elmarknaden

Uppdaterad

Enligt Energimarknadsinspektionen övergår elmarknaden under 2025 i Sverige från timvis handel till handel med kvartspris. Det innebär att el på elbörsen kommer att köpas och säljas i 15-minutersintervaller. Energimarknadsinspektionen (Ei) har publicerat en sammanställning med frågor och svar som beskriver vad detta innebär – både för elhandelsföretag och för konsumenter.

Vad är ett dynamiskt elpris?

Ett avtal med dynamiskt elpris innebär att priset följer elbörsens spotmarknad i realtid. Tidigare har detta inneburit timpris, men efter övergången kommer det att avse kvartspris – alltså ett elpris som ändras var 15:e minut.

Spotmarknaden består av två delar: dagen före-marknaden och intradagsmarknaden. Båda dessa kommer stegvis att börja handla el i 15-minutersperioder, vilket påverkar hur elpriset fastställs.

Om du vill se det aktuella elpriset per kvart kan du besöka kvartspris.nu.

När blir ett avtal ett kvartsprisavtal?

Så länge spotmarknaden handlar el per timme räknas timprisavtal som dynamiska enligt ellagen. Men när dagen före-marknaden har övergått till handel per kvart kommer det istället vara kvartsprisavtal som räknas som dynamiska elavtal. Timprisavtal omfattas då inte längre av den definitionen.

Vad ska avtalstyperna kallas?

Det finns inga juridiskt bindande regler för hur elavtal ska namnges. Energimarknadsinspektionen rekommenderar dock att branschen använder tydliga och enhetliga benämningar:

  • Timprisavtal för avtal med pris per timme
  • Kvartsprisavtal för avtal med pris per 15 minuter

Syftet är att göra det enklare för konsumenter att förstå avtalen.

Krävs samtycke för kvartsprisavtal?

Ja. Innan ett avtal med dynamiskt elpris ingås måste konsumenten:

  1. Få tydlig information om vad ett dynamiskt avtal innebär
  2. Lämna ett särskilt samtycke till de villkor som gäller

Det räcker alltså inte att samtycke ges i samband med godkännande av övriga avtalsvillkor. Samtycket måste vara separat.

Krävs fullmakt för att byta till kvartsprisavtal?

Nej, en särskild fullmakt behövs inte. Från och med 1 januari 2025 är elnätsföretagen skyldiga att kvartsmäta alla dygnsavräknade mätpunkter. De nya kvartsmätvärdena ska skickas till elhandelsföretagen automatiskt.

Vad händer om mätvärden saknas?

Om elhandelsföretaget inte får tillgång till kvartsmätvärden (eller får mätvärden i fel upplösning, till exempel per timme), får debitering ske baserat på beräknad förbrukning. Detta är samma regelverk som tidigare.

För att undvika oklarheter kan det vara bra att dessa situationer regleras i de allmänna avtalsvillkoren.

Hur fungerar avräkningen?

Efter övergången till kvartspris kommer både dygns- och månadsavräkning fortsatt vara möjliga. De nya smarta elmätare som installeras ska kunna växla mellan olika avräkningsformer, vilket gör det möjligt att snabbt byta till dynamiska avtal.

Vilken avräkningsform som används beror på vilken utrustning kunden har installerad.

Vem måste erbjuda kvartsprisavtal?

Elhandelsföretag med fler än 200 000 kunder är skyldiga att erbjuda avtal med dynamiskt elpris till alla kunder som har rätt mätutrustning. Efter övergången innebär detta att de ska erbjuda kvartsprisavtal, inte nödvändigtvis timprisavtal.

Vad gäller för Elpriskollen?

Efter att handeln sker per kvart ska elhandelsföretagen rapportera in uppgifter om sina kvartsprisavtal till den officiella jämförelsesajten Elpriskollen. Detta regleras i föreskrift EIFS 2023:2 från Ei.

Denna artikel bygger på information från Energimarknadsinspektionens frågor och svar om övergången till kvartspris, med syftet att ge en sammanfattning i ett mer tillgängligt format för privatpersoner.